Traas Building Care zwammen

Zwammen

Wanneer er te veel vocht in huis is

Schade door zwammen

  • Bruinrot, aangetast hout verkleurt bruinachtig
  • Het hout wordt zacht; balken of vloerdelen verliezen hun draagkracht
  • In het hout ontstaan krimpscheuren, zowel evenwijdig aan als loodrecht op de vezelinrichting
  • De huiszwam vormt stoffen die de celwanden van het hout afbreken
  • De huiszwam kan hout al aantasten bij een vochtgehalte van slechts 17% indien water aangevoerd wordt vanuit een bepaalde vochtbron. Denk aan grondwater of water afkomstig van een lekkage
Traas Building Care zwammen buiten

Gevolgen

Het is niet alleen een naar gezicht, een zwam op de houten balken. Het brengt ook behoorlijke gevolgen met zich mee. Ze kunnen vloerbalken, trekbalken en kapconstructies in een korte tijd vernielen. De meest voorkomende schade die aangericht wordt door huiszwam is (vaak) bruinrot. Zwamaantasting kan vastgesteld worden wanneer het (natte) hout verkleurd en bruin wordt. Vervolgens zal het aangetaste hout zacht worden (houtrot), waardoor de draagbalken hun draagkracht zullen verliezen en de vloeren kunnen doorzakken. Daarnaast kan het hout, met de nerf van het hout mee of loodrecht op de nerfrichting, scheuren gaan vertonen.

Aantasting is niet het enige wat ze kunnen veroorzaken. Door het vocht creëren ze ook een heerlijke verblijfplaats voor de bonte knaagkever. En iedereen is het denk ik wel met ons eens, wanneer we zeggen dat we niet zitten te wachten op aangetast hout en andere gevolgen van zwammen. Laten we het dan nog maar niet hebben over de kosten die daar aan hangen.

Traas Building Care zwammen potdeksel

Hoe komt u er aan?

Als we het hebben over zwammen, moet u niet denken aan de zwammen die buiten in het bos staan op een veilige afstand van uw huis. Nee, dan hebben we het over zwammen die binnen in het huis groeien om vervolgens uw houtconstructies aan te tasten. Het gaat over de huiszwam en de kelderzwam. De huiszwam komt in Nederland het meeste voor. Hoe komt het nu eigenlijk dat deze zwam ontstaat in huis? De oorzaak daarvan is vocht! Als het hout een te hoge vochtigheidsgraad heeft, bestaat er een grote kans dat er zwammen ontstaan.

Traas Building Care Zwammen vochtschade
Traas Building Care zwammen kozijn

Hoe komt u er vanaf?

Maar wees gerust, onze mannen staan bekend om de kreet: voor elk probleem is een oplossing! Hier zijn al veel mensen blij mee gemaakt. Zo is er ook absoluut een oplossing voor het probleem van zwammen en de aantastingen die hierdoor wordt veroorzaakt. Alleen het verwijderen van de rotte delen is niet genoeg. Het is belangrijk dat de oorzaak van de zwammen wordt aangepakt. Dit is natuurlijk vocht. De oorzaak van een hoog vochtgehalte kan regendoorslag, slechte ventilatie, optrekkend vocht en lekkages zijn.

Als eerst wordt de situatie onderzocht en aan de hand daarvan wordt er een plan van aanpak gemaakt. Dit plan is altijd gericht op uw situatie, zodat wij maatwerk kunnen leveren! Wij verzorgen ook periodieke inspecties van kruipruimtes en balkkoppen, want tijdige signalering van nieuwe aantastingen scheelt enorm in de kosten!

Traas Building Care Zwam donkere kelder

Zwam en bruinrot floreren in vochtig ruimtes

De huiszwam is een in Nederland veelvoorkomende aantasting van de houtdelen van het woonhuis. De oorzaak van het ontstaan van een zwamaantasting is vaak een te hoge vochtigheidsgraad van hout. Vocht is voor de zwam dan ook van groot belang voor de ontwikkeling.

Leefwijze en ontwikkeling

Zwam kan voorkomen op alle soorten hout. De optimale temperatuur voor de ontwikkeling van huiszwam is +/- 21 graden. Behalve hout kunnen ook papier, textiel en koolhydraat bevattende materialen, zoals aardappelen worden aangetast. Hoewel zwam de muren niet aantast kan deze er wel door heen groeien.

Verspreiding

Zwam is schadelijker dan de meeste mensen denken. In het slechtste geval kan de zwam de houtconstructie binnen een korte tijd (+/- 1 maand) zelfs onherstelbaar verzwakken. Daarnaast is het zo dat zwam een ideale voedingsbodem vormt voor de bonte knaagkever.

Enkele voorbeelden waardoor zwam zich eenvoudig kan verspreiden is d.m.v. luchtstroming of insecten. Als deze vervolgens terecht komen op hout wat niet duurzaam is, zoals bijvoorbeeld eiken-, grenen of vurenhout en het daarnaast ook nog eens te vochtig is, is aantasting een feit.

Traas Building Care Zwam bruinrot
Traas Building Care icoon passer
Traas Building Care Zwam inspectie

Preventie

Wanneer u denkt zwam aantasting te hebben neem dan zo snel mogelijk contact op met de Traas vestiging bij u in de buurt. Onze vakmensen weten exact hoe ze uw zwam probleem het beste kunnen oplossen en zullen u een gepast voorstel doen om u van het zwamprobleem te verlossen.

Verzorging van het hele pakket

Traas Building Care verzorgt het gehele pakket van advies tot en met afwerking en nazorgcontroles. U kunt ook u kiezen voor een periodieke inspectieovereenkomst. Eén of twee keer per jaar worden kruipruimtes en balkkoppen nagezien. Tijdige signalering van nieuwe aantastingen scheelt enorm in de kosten!

De twee meest bekende zwammen

  • Huiszwam
  • Kelderzwam