Traas Building Care boktor

Huisboktor

Verpulvert hout

Schade en overlast 

De larven van de huisboktorren eten je hout op waardoor dikke dragende balken in enkele jaren compleet verpulverd worden met instortingsgevaar als gevolg.

Niet geverfde houten meubels en vloeren zijn ook een smakelijk hapje voor de larve van de huisboktor.

Indien u denkt last te hebben van deze larven dan is het belangrijk zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. 

Welke boktor is het? 

Het kan soms onduidelijk zijn wanneer het over de boktor gaat. Er is namelijk niet zoiets als “de boktor”. Er zijn heel veel verschillende soorten van de boktor. Gelukkig kunnen we deze soorten wel verdelen in twee hoofdgroepen:

  • Nathoutboorders
  • Drooghoutboorders

Met “de boktor” wordt vaak de huisboktor bedoeld. De larve hiervan is de schadelijkste voor uw hout en de meest voorkomende boktor, maar gelukkig zijn niet alle boktorren schadelijk.

Traas Building Care boktor larve
Heb ik overlast door de huisboktor?
  • Ziet u boormeel (‘zaagsel’)?
  • Zijn er ovale gaatjes van 6-9 mm in uw hout te vinden?
  • Hoort u “kloppende en/of knagende” geluiden?

Dan is de kans groot dat dit een actieve larve van de huisboktor is.

Tip: Neem foto’s en stuur deze naar ons toe.

 

Traas Building Care icoon passer

Hoe komt u er aan?

Vooral met koude dagen is het fijn om wat warmte te creëren met behulp van de haard. Hier zit dan ook het gevaar. Boktorren en hun larves zitten namelijk vaak in haardhout. Een goede controle voordat u het hout naar binnen brengt is dus geen overbodige luxe!

Overlast door de huisboktor?

Wacht dan niet te lang en neem snel contact op met Traas. Wij sturen zo snel mogelijk een specialist bij u langs om een inspectie uit te voeren!

Traas Building Care Boktor op hout
Traas Building Care icoon passer

Huisboktor herkennen

In tegenstelling tot veel andere beestjes, heeft de boktor een ontwikkeling van lange duur. Het kan namelijk 12 jaar duren voordat de boktor van ei tot volwassen boktor is ontwikkeld.

De volwassen huisboktor is gemiddeld 1.2 tot 2.5 cm lang, bruinzwart van kleur met 2 grijsachtige vlekken en dunne, lange poten. De larven hebben een lengte tot 3 cm en zijn geelachtig wit, met goed ontwikkelde kaken. Deze larven kan men af en toe horen knagen, vooral op warme zomerdagen.

Paringstijd

In juni tot en met september komen de kevers uit het hout om te gaan paren. Het vrouwtje legt vervolgens ongeveer 200 eitjes. 

Kenmerken houtschade

Door de lange ontwikkeling kan de huisboktor tot wel 12 jaar lang uw hout aantasten. Als de eitjes uitgekomen zijn, boren de larven zich meteen in het hout en maken daarin boorgangen van 6 tot 9 mm met een rafelige rand, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben.

Het houtoppervlakte is vaak rimpelig als gevolg van druk uit de boorgangen op het dunne bovenlaagje wat nog heel is gebleven. Normaal wordt de uitgang naar buiten al voor de verpopping uitgeknaagd. Er blijft slechts een klein laagje hout aanwezig, waar de kever later een uitvliegopening knaagt. 

Traas Building Care boktor close-up

Verschil met de houtworm

Vaak wordt boktor ook wel verward met houtworm. Ondanks dat de signalen redelijk op elkaar lijken is er toch wel een duidelijk verschil. De uitvliegopeningen van de houtworm zijn rond in plaats van ovaal. Ze zijn ook wat kleiner dan de uitvliegopeningen van de boktor. Daarnaast kan de boktor het hout erger aantasten. 

Wist u dat...

De boktor en zijn larves meestal te vinden zijn in “nieuw” hout. In hout van 75 jaar en ouder, komt u deze boktor bijna niet tegen.

Traas Building Care icoon kever

De huisboktor één van de schadelijkste hout vernielende insecten is? Een huisboktorlarve eet per week 21 cm² hout.

Traas Building Care icoon kever

De larve van deze huisboktor nog vervelender is? Deze brengt namelijk het meeste schade toe aan uw huis en interieur.

Traas Building Care icoon kever

De gaatjes uitvliegopeningen worden genoemd. Zodra de larve een volwassen boktor is geworden kan hij door dit gaatje uitvliegen naar een andere plek om daar eitjes te leggen. Ze legen tot wel 200 eitjes.