Traas Building Care spinthoutkever close-up

Spinthoutkever

Zet zijn tanden alleen in spinthout

Spinthoutkever herkennen

De ontwikkeling van spinthoutkevers is kort ten opzichte van de huisboktor. Het wijfje legt 70 eitjes in zeer kleine openingen. Daarmee begint ze 2 tot 3 dagen na de bevruchting. De eitjes worden in groepjes afgezet.

Na 1-3 weken komen de larven uit het eitje en kruipt het spinthout in. Als de larven volgroeid zijn kruipen ze tot onder de buitenste laag om daar in een poppenwieg zich te verpoppen. De duur van het larvestadium is 3 maanden tot maximaal 2 jaar.

De larven eten van de zetmeelhoudende inhoud van de cellen van het spinthout.

Traas Building Care spinthoutkever herkenning
Traas Building Care spinthoutkever hout
Traas Building Care icoon passer
Traas Building Care spinthoutkever schade

Hoe komt u er aan?

De spinthoutkever is een echte fijnproever. De kever komt, zoals zijn naam al doet vermoeden, voor in het spinthout van (loof)bomen zoals eiken, essen, walnoot maar ook in een aantal tropische soorten kan de spinthoutkever voorkomen, zoals in limba, meranti bamboe en rotan.

Een boom bestaat uit meerdere lagen, of ringen, waaronder de schors, barst, cambium, spinthout, kernhout en het hart. Het spinthout bevindt zich in de buitenste ringen van de boom, rondom het kernhout.

Kenmerkend voor spinthout zijn de zachte structuur van het hout en de wijde vaten. Hoe meer zetmeel en droger het hout is, des te vatbaarder is de boom voor aantasting door de larven van de spinthoutkever

Het preventief weren van deze boomlaag kan ervoor zorgen dat er geen spinthout in de te verwerken balken of planken aanwezig is.

Traas Building Care icoon passer

Hoe komt u er vanaf?

Maar wat als er een mooie constructie gebouwd is van bijvoorbeeld eikenhouten balken en spanten en er na enkele weken spinthout kevers uit het hout komen? Geen paniek.
Als het hout niet is behandeld met een lak of beits kan er een oppervlakte behandeling uitgevoerd worden om de ontwikkeling te stoppen en het hout te beschermen voor nieuwe aantastingen. Als er wel lak of beits is aangebracht moet dit eerst verwijderd worden om een goede bestrijding uit te kunnen voeren.

Traas Building Care project bestrijding spinthoutkever