Traas Building Care bonte knaagkever

Bonte knaagkever

Tast hout aan waardoor
het zijn kracht verliest

Houtaantasters

De bonte knaagkever hoort onder de houtaantasters. En deze houtaantaster heeft een eigen specifieke bestrijding nodig. In combinatie met zwammen is dit insect schadelijker dan de meeste mensen denken. Hout dat bijvoorbeeld door bruinrot (huiszwam) is aangetast, vormt de ideale voedingsbron voor de bonte knaagkever. Het oplossen hiervan is vakwerk en hangt nauw samen met vochtbestrijding en het verhelpen van eventuele lekkages. Hiervoor is deskundigheid nodig en dit kunnen wij u bieden!

Traas Building Care achtergrond

Eikenhout

De bonte knaagkever verstopt zich bij voorkeur diep in het eikenhout. Over het algemeen komt de bonte knaagkever enkel voor in oude/historische gebouwen, op plaatsen daar waar het hout vochtig is geworden en waar schimmels zich hebben ontwikkeld.

Voorkomen

De beste manier om aantasting van de grote houtwormkever te verhinderen, is vochtproblemen voorkomen en/of lekkages opheffen. Wanneer een balk te sterk is aangetast zal deze vervangen moeten worden. Ook dit kunnen wij voor u verzorgen. Wilt u er zeker van zijn dat er geen aantasting in de balken zal plaatsvinden, dan kunt u uw hout ook preventief laten behandelen. Voor meer informatie specifieke informatie verzoeken wij om contact op te nemen met één van onze Building Care experts.

Al sinds de jaren 50 actief

Deze houtaantaster knaagt al een tijdje op een houtje. Al sinds de jaren 50 is het ijverige beestje actief. De grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd) is te herkennen aan zijn donkerbruine dekschilden met geelachtige spikkels. 

Een kenmerkende eigenschap van de grote houtwormkever is dat deze in de kern van de balk kraamkamers maken, waarin ze een volledige gedaante verwisseling ondergaan.

Zo kan het voorkomen, dat aan de buitenzijde van de balk geen uitvliegopeningen te zien zijn, terwijl in de balk van binnenuit wordt opgevreten. Het hout wordt zo aangetast dat het zijn sterkte verliest.

Leefwijze en ontwikkeling

Gemiddelde lengte: 6 tot 8 mm.
Eitjes: Wit van kleur en hebben een doorsnee van 0,6 mm. 
Larve: Geelachtige / witte kleur en heeft een doorsnee van ongeveer 11 mm.
Ontwikkeling: Wanneer het hout is aangetast door de grote houtwormkever, kan het 2 tot 12 jaar duren, tot dat de kever uiteindelijk uitvliegt. Gedurende deze tijd, kan deze schade aanrichten aan het hout. Wanneer de grote houtwormkever uitvliegt, hangt af de factoren hoe sterk het hout is aangetast door een houtrot verwekkend schimmel.
Hoe schade te herkennen: Overlast van de grote houtwormkever kan worden opgemerkt door de uitvliegopeningen in het hout. Deze zijn cirkelachtig van vorm en hebben doorsnede 2.5 tot 4 mm.

In het verleden was het zo dat houtwormkevers (in verwarmde ruimten) verschenen van januari tot juni, maar door betere isolatie en het feit dat de temperatuur tegenwoordig hoger is in huis, kan het ook voorkomen dat ze buiten deze periode uitvliegen. Kenmerkend aan de grote houtwormkever is dat deze vooral voorkeur heeft voor balkeinden en verbindingen. Vaak zijn de boorgangen gevuld met het boormeel van de larven. Het boormeel van de bonte knaagkever heeft een grove structuur.